GESCHIEDENIS

 

In de zomervakantie van 1970 besloten (in het café van de Lindenberg) enkele blazers van het Nijmeegs Kamerorkest de Petit symphonie van Gounod te gaan instuderen. Uit dit initiatief is het Nijmeegs Blazersensemble voortgekomen. Het ontstaan van het ensemble is in 1976 treffend geschetst door Gerard Dierick.

Het ensemble kwam onder leiding te staan van Hans Meijer, nu eerste hobo´st van het Nederlands Philharmonisch orkest. In april 1992 heeft Herman Draaisma de muzikale leiding overgenomen, van december 1993 tot half 1997 was het dirigeerstokje in handen van Hans Pastoor en daarna was Bart van den Goorbergh tot 1999 dirigent. Van 1999 tot 2015 stond het ensemble onder leiding van Paul Vlieks.

Het Nijmeegs blazers ensemble in Potsdam, 2010.

Het ensemble speelde onder meer grote werken, zoals serenades en suites van Richard Strauss, pianoconcert van Strawinsky, Gran Partita van Mozart, serenade van Dvorak, serenade no. 2 van Brahms. Tijdens lustrumconcerten werd feestelijke muziek gespeeld, zoals de Watermusic van Händel en aria's (met zang) uit de Barbier van Sevilla van Rossini en Die Zauberflöte van Mozart. Ook nieuwe werken van de Nijmeegse componist Jos Engelhard en van Arie van Hoek (voormalig hoornist van het ensemble) zijn door het ensemble uitgevoerd.

In 2005 heeft het ensemble een tournee gemaakt in de Bourgogne (Frankrijk), met sfeervolle concerten in romaanse kerken. Vijf jaar later hebben we in Berlijn een serie geslaagde concerten gegeven.

Home